Contacten op smartphone opschonen voor de veiligheid

Welke Contacten kan jij prima van jouw smartphone verwijderen?Je zal wel denken wat een vreemde titel voor een blog. Maar mag ik je vragen het blog te lezen en jezelf dan af te vragen of het nog steeds een vreemde titel is? Natuurlijk staat het je vrij om jouw mening onder het blog te delen of je het er wel of niet mee eens bent.

Jij hebt waarschijnlijk net als ik een smartphone met daarop een adresboek vol met contacten. Voor de meeste smartphones heb je hier de gelijknamige app “Contacten” voor. Helemaal geen nieuwe uitvinding want de Nokia 3310 had het ook al.

Contacten of Adresboek, het is niet nieuw:

Het idee achter het adresboek is sinds de Nokia 3310 alleen wel een stuk uitgebreid. Immers anno 2024 kan je naast een naam + 06 nummer ook een adres, foto, website, e-mailadres en andere persoonlijke gegevens van iemand bewaren. Super handig!

Ook contacten kunnen in de cloud bewaard worden:

Deze gegevens kunnen ook in de cloud bewaard worden als back-up of zodat je de gegevens op een ander apparaat kan gebruiken. Allemaal niet nieuw toch?

Door de jaren heen verzamel je tientallen contacten en daar is niets mis mee. Vooral niet als je ze ook echt nodig hebt en dus gebruikt. Maar ik weet zeker dat er bij jou, net als bij mij, contactgegevens in staan die je misschien al jaren niet gebruikt hebt.

Waarom verwijder je die dan niet?

Waarom zou ik is misschien jouw eerste reactie. Het zit toch niet in de weg en het kost amper opslagruimte. Terechte argumenten. Maar toch kan het de moeite waard zijn om eens kritisch door de lijst te gaan en gegevens te wissen.

Waarom, stel je de volgende situaties eens voor?

  1. Jouw contacten worden gesynchroniseerd met de cloud. Maar het account wordt gehackt waardoor een kwaadwillende alle contactgegevens kan stelen.
  2. Op jouw smartphone komt een virus te staan die alle gegevens naar de eigenaar van het virus stuurt, waaronder ook de contactgegevens.
  3. Er vind een groot datalek plaats waardoor hackers toegang krijgen tot de servers van Apple of Google waarop de gegevens van jouw contacten worden bewaard.
  4. Jouw smartphone wordt gestolen en omdat je geen schermbeveiliging hebt gebruikt heeft de dief meteen toegang tot al jouw gegevens.

Het uitlekken van gegevens door hacks bij bedrijven gebeurt met enige regelmaat. Beveiliging is vaak een genegeerd of uitgesteld onderwerp omdat het onzichtbaar is.

Contactgegevens die niet bestaan kunnen ook niet uitlekken of gestolen worden.

Wat moet je doen dan?

Nou, je moet niets van mij 🙂

Maar het kan de moeite waard zijn om eens per jaar kritisch door de Contacten app te gaan. Vraag je af welke contactgegevens je nog nodig hebt en verwijder de rest.

Als een van de bovenstaande situatie voorkomt dan is de lijst met gestolen contactgegevens zo beperkt mogelijk.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.