Elementor Pro Essential heeft geen ondersteuning voor Akismet

Vraag:

Elementor logo.Eind januari ontving ik een nieuwsbrief van Elementor dat ze hun Elementor Forms widget uitgebreid hadden met Akismet beveiliging. Dit zou zorgen voor een betere SPAM beveiliging.

Dit is een ontwikkeling die ik zeker toejuich. Ik gebruik Akismet al jaren voor de commentaar functie onder mijn blogs en er zijn maanden bij dat er duizenden SPAM reacties worden tegengehouden. Zonder Akismet zou ik deze SPAM reacties handmatig moeten verwijderen.

Nou heb ik via mijn contactformulier amper last van SPAM, dus het toevoegen van deze beveiliging zou niet nodig zijn. Maar ik was nieuwsgierig en een extra laag beveiliging kan geen kwaad.

Ik opende mijn Contact pagina in Elementor en klikte mijn formulier aan. Vreemd genoeg had ik geen optie om Akismet aan het formulier toe te voegen. Ik maakte gebruik van de laatste versie van Elementor en Elementor Pro. In de PHP code zie ik ook dat de Akismet beveiliging beschikbaar is.

Antwoord:

Belangrijk om te weten is dat ik een Elementor Pro Essential abonnement heb van voor de prijswijziging afgelopen november 2023. Dit betekent dus dat niet alle functionaliteiten die vanaf december 2023 worden geïntroduceerd voor mij beschikbaar zijn.

Ik heb in de PHP code van Elementor gekeken en vond daar de volgende code:

// Akismet
if ( class_exists( '\Akismet' ) && API::is_licence_has_feature( static::AKISMET_LICENSE_FEATURE_NAME, API::BC_VALIDATION_CALLBACK ) ) {
	$this->add_component( 'akismet', new Classes\Akismet() );
}

Nou is het zo dat de Akismet beveiliging alleen zichbaar wordt in Elementor als je de Akismet plugin hebt geïnstalleerd. Maar dat was bij mij het geval.

Het ging bij mij fout in de functie is_licence_has_feature(); die gaf duidelijk aan dat mijn licentie hier niet geschikt voor is.

Om zeker te weten dat mijn conclusie klopte nam ik contact op met Elementor support. Ze reageerde iedere keer heel binnen een paar uur. Ik denk dat ik meer dan 10+ berichten heb uitgewisseld.

Een selectie van de antwoorden die ik kreeg:

  1. Het zou met uw licentie moeten werken
  2. Het zou niet met uw licentie moeten werken
  3. Elementor heeft helemaal geen Akismet beveiliging
  4. Ik moet opnieuw Elementor Pro activeren in een andere browser (lost het niet op)

De meeste support medewerkers waren vrij duidelijk: het zou moeten werken. Maar mijn analyse van de PHP code + het debuggen ervan gaf duidelijk aan dat het nooit zou werken. Als ik de functie is_licence_has_feature(); verwijderde uit het IF statement werkte het wel.

Als proef op de som heb ik ook nog een nieuwe Elementor Pro Essential abonnement afgesloten. Dit met hetzelfde resultaat. Dus heb ik gebruik gemaakt van de 30 dagen geld terug garantie. Dit was binnen 24-48 uur geregeld dus dat is netjes.

Conclusie:

Inmiddels zijn er labels toegevoegd bovenaan de help pagina van de Akismet functie om aan te geven dat je Elementor Pro nodig hebt met minimaal een Advanced / Agenncy / Expert abonnement. Essential valt hier dus buiten.

Blijft apart dat support medewerker van Elementor zelf eigenlijk niet weten wat hun product wel of niet kan.

Maar om van 49 dollar per jaar naar 99 dollar te gaan, puur voor de deze beveiliging, dat is het mij niet waard. Die 99 dollar is alleen interessant als ik de licentie voor meerdere sites nodig heb.

Getest op:

WordPress 6.4.2 en Elementor Pro 3.20

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.