Hoe kan je een menukaart snel vertalen op vakantie?

Lekker uiteten in Italië of Portugal:

Daar zit je dan lekker in een restaurant aan de kade over het water uit te kijken. Je besteld een koffie, een Cola of misschien wel een biertje. Vervolgens krijg je van de ober de menukaart. Maar die is in de taal van het land waar je bent, bijvoorbeeld in het Italiaans. Met uitzondering is deze ook in het Duits of Engels vertaald maat vaker niet dan wel.

Mijn Nederlands is top en mijn Engels is goed:

Alle andere talen zijn bij mij gebrekkig. De basis woorden in Duits, Italiaans of Portugees wil nog wel lukken. Dan heb ik het over begroeten en bedanken.

Ik wil graag weten wat ik eet:

Ik ben geen alleseter en lust bijvoorbeeld geen vis en kaas. Daarom wil ik graag van tevoren weten of een bepaald gerecht niet deze ingrediënten bevat. Natuurlijk kan je aan de ober om advies vragen maar als die alleen Italiaans spreekt wordt het een kort gesprek.

Tim, wat heeft dit met websites of computers te maken?

Goede vraag!

Ik gebruik al bijna een jaar de DeepL app op mijn iPhone om te vertalen. Handig als je snel een woord of een zin wilt vertalen van Nederlands naar een andere taal zoals Engels.

Deze app heeft sinds een tijdje ook de mogelijkheid om een foto te maken en vervolgens de tekst te vertalen. Dit doet de app binnen een paar seconden.

> Bekijk meer handige blogs voor de iPhone

Het werkt perfect!

Tijdens mijn laatste vakantie in Iseo in Italië heb ik deze functionaliteit bij verschillende restaurants succesvol getest. Al merk ik wel dat het fotograferen van glanzende menukaarten soms voor problemen zorgt. Je krijgt dan te maken met weerspiegelingen van teksten.

Maar op deze manier kom je er precies achter wat het gerecht inhoud en kan je de juiste keuze maken.

Hoe gebruik je het?

Download eerst de gratis DeepL app voor jouw iPhone of jouw Android smartphone.

Open de app en stel bovenin de taal die je wilt vertalen en de taal waar naartoe je wilt vertalen. Bijvoorbeeld “Italiaans” naar “Nederlands”.

Onderin zie je het icoontje van een camera. Druk daarop. Om deze functionaliteit te kunnen gebruiken moet je de app wel toestemming geven om de camera te gebruiken.

Maak vervolgens een foto van een menukaart of een andere tekst en deze wordt meteen vertaald.

Weet wel dat de vertaling niet altijd 100% is door gebrek aan context. Maar ik ben tevreden met het resultaat.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.