Google Maps kaarten downloaden voor vakantie in Zwitserland

Dit jaar ben ik op vakantie geweest naar Zwitserland. Een prachtig land bekend om de bergen en tunnels. Zo heb ik onder andere Bern en Lausanne bezocht.

Internetten is duur als je bij Ben zit:

Maak je op jouw smartphone gebruik van Ben als internetprovider? Houd er dan rekening mee dat je voor iedere MB die je internet een toeslag betaald van 6 eurocent. Daarnaast maak je gebruik van jouw bundel. Ook voor bellen en sms’en heb je te maken met een toeslag.

Internetten in het buitenland wordt ook wel roamen genoemd.

Deze beperking geldt niet voor alle providers. Bij sim-only provider Simpel wordt er bijvoorbeeld geen toeslag gerekend. Bezoek daarom de website van jouw provider voor de regels.

Zwitserland zit niet in de Europese Unie:

In landen in de Europese Unie zoals Frankrijk en Italië kan je gewoon vanuit de bundel van jouw abonnement internetten. Je hebt dus geen extra kosten totdat jouw bundel op is.

Zwitserland behoord tot Europa maar niet tot de Europese Unie. De afspraak dat providers in het buitenland geen extra kosten mogen rekenen voor roamen geldt alleen voor de EU.

Extra kosten voorkomen:

Ik zat na een dag reizen al op 2,50 euro extra kosten en moest nog 6 dagen. Daarom heb ik roaming uitgeschakeld op mijn iPhone. Dat betekent dus dat ik niet kan internetten tenzij ik verbonden ben met een wifi netwerk.

Dit stel je in door de “Instellingen” app te openen. Druk vervolgens op “Mobiel netwerk” gevolgd door “Opties mobiele data”. Zet het schuifje voor “Dataroaming” naar links zodat die grijs wordt.

Vergeet niet nadat je vertrekt uit Zwitserland om het schuifje weer aan te zetten.

Geen Google Maps…

Je bent in een onbekend land in een onbekende stad zonder een werkende internetverbinding. Dan kom je er al snel achter hoevaak je Google Maps gebruikt om ergens naartoe te navigeren. Maar die app werkt dan niet.

Een voordeel is wel dat je ook geen mails of WhatsApp berichten ontvangt. Lekker rustig.

Offline kaarten zijn de oplossing!

Om toch tijdens het bezoeken van een stad een kaart in Google Maps te kunnen raadplegen, heb ik diverse kaarten gedownload via het wifi netwerk van  ons huisje.

Dit is een standaard functie van Google Maps en voor mij gratis omdat ik een wifi verbinding gebruik en niet 4G.

Gedownloade kaarten kan je zonder internetverbinding gebruiken. Je ziet ook via GPS waar je loopt. Maar je kan geen route plannen of informatie over winkels of restaurants opvragen. Hier heb je wel internet voor nodig.

Kaarten downloaden in Google Maps:

Stap 1:
Open de app en zoek de stad op die je wilt gaan bezoeken. Bijvoorbeeld “Lausanne“. Deze stad is zeker de moeite waard.

Stap 2:
Druk rechts bovenin op het grijze kruisje zodat de naam van de stad verdwijnt. Je ziet de tekst “Zoek hier” staan.

Stap 3:
Druk rechts bovenin op de eerste letter van jouw naam. In mijn situatie is dat de letter “T”.

Stap 4:
Druk op “Offline kaarten” in het witte menu en vervolgens op “Je eigen kaart selecteren”.

Stap 5:
Verplaats het blauwe vierkant zodat het gedeelte op de kaart geselecteerd is dat je wilt downloaden. Druk vervolgens op “Downloaden”.

Stap 6:
Het downloaden duurt maar 10-20 seconden. Je komt uiteindelijk terug in het overzicht van gedownloade kaarten.

Druk op het pijltje links bovenin en je bent weer terug op de kaartweergave van Google Maps.

Hoe gebruik je offline kaarten?

Zodra je in een stad bent zonder internetverbinding zal Google Maps kijken of hij de kaart lokaal kan vinden op jouw smartphone. Je hoeft hier niets voor te doen. Google Maps zal wel een melding geven dat er geen internetverbinding is maar dit kan je negeren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.