Mijn computer ondersteund geen Windows 11, wat nu?

Windows 11 logo.Af en toe krijg ik de vraag van mensen wat ze moeten doen als Windows 10 aangeeft dat deze niet bijgewerkt kan worden naar Windows 11.

Waarom geen Windows 11?

De meest voor de hand liggende reden is dat de computer of laptop te oude hardware heeft. Windows 11 vereist bijvoorbeeld een TPM chip op het moederbord om bestanden te kunnen versleutelen op de SSD schijf. SSD is eigenlijk hetzelfde als een harde schijf maar dan veel sneller en beter. Een jaar of vier-vijf geleden werden computers of laptops nog niet uitgerust met een TPM chip.

Hoelang kan je Windows 10 nog gebruiken?

Microsoft heeft aangegeven dat ze het nog tot oktober 2025 ondersteunen. Op het moment dat dit blog wordt gepubliceerd is dat nog meer dan een jaar. Tijd zat dus.

Maar na oktober 2025 adviseer ik niet meer om Windows 10 te gebruiken. Gevonden beveiligingsproblemen, ook wel lekken genoemd, worden niet meer verholpen. Dat er lekken gevonden worden is zeker. Zoeken hierna is ook interessant omdat er na deze datum nog genoeg Windows gebruikers zijn.

Wat kan je het beste doen?

Ik adviseer mensen pas ergens in juli 2025 een nieuwe computer of laptop aan te schaffen. Uitzondering hierop is natuurlijke als het apparaat niet meer aan de wensen voldoet of kuren vertoond zoals een luie laptop accu.

Het is zonde om nu al een nieuwe computer te kopen puur omdat je anders geen Windows 11 kan gebruiken. Windows 10 is ook geen slecht besturingssysteem en in Windows 11 is niet zoveel verandert. Ook de standaard software, zoals Office, werkt prima op beiden versies.

> Voor 9 euro overgestapt van Office 2019 naar Office 2021

Misschien veranderen de wensen…

De kans is aanwezig dat jouw wensen over een jaar verandert zijn.

  • Je hebt nu een computer maar wilt misschien een laptop die je gemakkelijk in huis kan verplaatsen
  • Je hebt eigenlijk geen laptop meer nodig omdat je alles op jouw smartphone of tablet doet
  • Je wilt liever een iPad in plaats van een laptop zodat je die gemakkelijk mee kan op vakantie
  • Je ontdekt een nieuwe hobby, fotobewerking, met specifieke hardware eisen

> Bezoek Knibble.nl om goedkoop een iPad te bestellen

Conclusie:

Nogmaals ik zou pas in juli 2025 een nieuwe laptop of computer kopen zodat je vanaf dan Windows 11 kan gebruiken. Zo maak je optimaal gebruik van de huidige computer of laptop.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.