Het verhaal van de spokende TomTom

Dit is een verhaal uit de oude doos, maar zeker leuk om te lezen…

Mijn eerste auto:

Toen ik ongeveer 20 jaar was had ik mijn eerste auto gekocht. Een Mazda 323F sportuitvoering met dikke banden en achter een beetje verhoogd. Voor een auto uit 1998 best modern met airco en centrale deurvergrendeling.

Maar ten opzichte van de auto die ik nu heb had de Mazda geen ingebouwde navigatie. Er was niets digitaal behalve de inbouwradio. Het frontje bewaarde ik in mijn dashboardkastje tegen diefstal.

TomTom als navigatiesysteem:

Om toch op onbekende plekken te komen had ik een TomTom navigatiesysteem gekocht die je tegen de voorruit kon bevestigen. Prima apparaat dat me bracht waar ik wezen moest.

De TomTom spookt in mijn slaapkamer…

Er was een keer een dag dat ik de navigatie uitgezet had voordat ik mijn bestemming bereikt had. Die bestemming was mijn huisadres. Ik had de hulp alleen nodig gehad om een stad uit te komen.

Eenmaal thuis legde ik de TomTom in een la. Een paar uur later ben ik gaan slapen om later gewekt te worden door een vreemd geluid.

”Ga na 200 meter linksaf”

Ik dacht dat ik droomde en viel weer suf in slaap om een paar minuten later te horen.

”Ga rechtsaf”

Nu was ik minder suf, eerder nieuwsgierig waar nou dat geluid vandaan kwam. Ik hoor vervolgens nog een paar instructies aan en kom tot de conclusie dat het de TomTom is.

Het navigatiesysteem had zijn taak niet voltooid:

Ik zoek het apparaat op in de la en het scherm is gewoon aan. De TomTom is nog bezig om mij te begeleiden naar mijn eindbestemming. Net of hij zijn opdracht wil afronden.

De opdracht heb ik vervolgens afgebroken en opnieuw het apparaat uitgeschakeld. Ik heb hem de rest van de nacht niet meer gehoord.

Vijftien jaar later….

Die TomTom heb ik allang weggedaan. Het apparaat werkte steeds slechter en kreeg ook geen kaartupdates meer.

Ik heb nu bijna een jaar een auto waarin Google Maps ingebouwd zit. Hierdoor zijn de kaarten up to date en dankzij de internetverbinding weet ik waar er files en wegwerkzaamheden zijn. Werkt super!

Een smartphone houder voor in de auto

Zou mijn auto geen ingebouwd navigatiesysteem hebben? Dan zou ik mijn smartphone gebruiken met daarop Google Maps. Deze kan je eenvoudig met een autohouder / smartphonehouder in de auto bevestigen voor nog geen 50 euro.

Toch opzoek naar een navigatiesysteem?

Persoonlijk heb ik het idee dat de tijd voor een los navigatiesysteem al jaren voorbij is. Ik zou er zelf geen meer aanschaffen. Grootste nadeel vind ik dat je het zelf moet voorzien van kaartupdates en na een tijdje krijgt het apparaat geen updates meer.

De enige reden waarom ik het wel zou doen is als je geen smartphone hebt of eentje met een klein scherm. Een navigatiesysteem koop je vanaf 100 euro.

> Bezoek Knibble.nl voor de goedkoopste navigatiesystemen

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.