Bescherm jouw foto op WhatsApp en verhoog jouw privacy

WhatsApp logo.WhatsApp is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Een van misschien wel de bekendste apps die ondersteund wordt op zoveel verschillende besturingssystemen.

Even een berichtje sturen naar vrienden, familie of die ene collega is heel normaal geworden.

Ik ken maar weinig personen die geen WhatsApp hebben.

> Bekijk meer blogs over het onderwerp WhatsApp

Hoe staat het met jouw privacy?

Sta jij wel eens stil hoe het staat met jouw privacy op WhatsApp. Welke informatie deel je standaard wel en niet met andere mensen of bedrijven? Want na het eerste bericht dat je verstuurd hebt deel je al jouw mobielnummer, naam en vaak ook jouw foto.

Naam en 06 nummer worden standaard gedeeld zodra jij een gesprek begint met iemand of iemand anders een gesprek met jou begint.

Foto wel of niet delen met wie je praat?

In WhatsApp heb je ook de mogelijkheid om een foto te uploaden. Dit wordt ook wel een avatar of profielfoto genoemd.

Wist je dat je in WhatsApp de volgende opties hebt wie deze wel of niet mag zien?

  1. Iedereen mag jouw profielfoto zien
  2. Alleen jouw contacten mogen de profielfoto zien
  3. Alle contacten mogen de profielfoto zien, maar bepaalde contacten niet
  4. Niemand mag jouw profielfoto zien

Met contacten wordt bedoeld dat het persoon waarmee je praat ook vermeld staat in jouw contactenlijst of adresboek. Dit is min of meer het bewijs dat je dit persoon echt kent.

Vanuit het verleden was WhatsApp zo ingesteld dat iedereen jouw profielfoto mocht zien. Maar ik heb dit inmiddels zo ingesteld dat alleen mijn contacten dit mogen zien.

De opties voor profielfoto vind je in WhatsApp via “Instellingen” > “Privacy” > “Profielfoto”

Foto’s stelen door willekeurige 06 nummers toe te voegen:

Je hebt vast wel eens een 06 nummer van iemand toegevoegd die je hebt gekregen tijdens het sporten, stappen of van die nieuwe collega. Je ziet dan vaak meteen ook een foto.

Voordeel is dat je kan controleren of je het juiste mobielnummer hebt door te controleren of je het persoon herkent op de profielfoto. Al zijn er ook mensen die hun auto, huisdier, kind of kleinkind als profielfoto instellen.

Het gaat hier dus om een nieuw contact die jij hebt toegevoegd aan jouw adresboek. Maar de kans is heel groot dat dit 06 nummer jouw 06 nummer nog niet toegevoegd heeft. Je bent dus nog geen bekende van elkaar.

Natuurlijk is dit allemaal heel onschuldig en met de beste intenties.

Praktijksituatie:

Als jij dit kan doen, dan kan iemand anders met minder goede intenties dit ook. Je zou dus 06 nummers kunnen gokken en chatgesprekken op WhatsApp kunnen starten.

Deze profielfoto’s kunnen zo weer misbruikt worden om bijvoorbeeld mensen op te lichten. Dit gebeurt ook al in de praktijk.

Op vrijwel automatische wijze worden profielfoto’s gejat door willekeurige 06 nummers uit te proberen. Als je vervolgens ook nog weet van wie het 06 nummer is dan weet je welke naam bij de foto hoort.

Je bent vast wel bekend met de verhalen “papa ik heb een nieuw 06 nummer kan je x bedrag betalen?”. Als je een profielfoto en een naam van iemand hebt kom je al weer een stuk betrouwbaarder over.

Advies:

Controleer in WhatsApp de privacy instellingen via “Instellingen” > “Privacy”. Ik heb ze zo ingesteld dat alleen mijn contacten alles mogen zien.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.