Moet je meteen upgraden na de laatste versie van WordPress?

Meteen upgraden na de laatste versie van WordPress?Midden juli 2024 is WordPress 6.6 uitgebracht met daarin weer veel nieuwe functionaliteiten en oplossingen voor problemen. Hieraan is gewerkt door tientallen soms wel honderden programmeurs.

Er zijn meer dan 325 tickets gesloten. In een ticket wordt een probleem gemeld of gevraagd om nieuwe functionaliteit. Het gaat hier dan om kleine en grote wijzigingen.

Maar door al deze wijzigingen bestaat de kans dat na het upgraden dat jouw website niet meer werkt. Of dat gebeurt is op voorhand niet te zeggen omdat geen een WordPress website hetzelfde is. Iedere website heeft een eigen samenstelling wat thema + plugins + mogelijk maatwerk betreft.

Worden er online problemen gemeld?

Natuurlijk wil je voorkomen dat na een simpele upgrade de website niet meer werkt en je een back-up moet terugzetten. Hier heb je vaak ook SFTP vaardigheden voor nodig en je moet de database opnieuw inladen via phpMyAdmin of een terminal scherm. Niets voor niets wordt geadviseerd om een back-up te maken voor het klikken op “bijwerken”.

Om er zeker van te zijn dat een nieuwe WordPress versie niet voor conflicten zorgt installeer ik deze versie pas na 1 week. Ik volg de berichten op wordpress.org en wptavern.com waarop mogelijke problemen worden gerapporteerd.

Wil je het helemaal goed doen? Dan installeer je de nieuwe versie eerst op een testlocatie. Heb je die niet? Dan kan je gebruik maken van een tijdelijke online testlocatie.

Binnen 14 dagen kwam versie 6.6.1 al uit

WordPress 6.6 is uitgebracht op 16 juli, maar op 23 juli kwam versie 6.6.1 al uit met 7 probleem oplossingen voor WordPress en 9 probleem oplossingen voor de Gutenberg editor. Nou ken ik maar weinig mensen die Gutenberg gebruikten. Toch staat deze vaak standaard aan op de achtergrond. Wist je dat je deze kan uitschakelen met een paar regels PHP code?

Plugins en thema’s bijwerken

Je merkt dat in de weken voor het uitbrengen van een nieuw WordPress versie alle plugin- en thema programmeurs druk bezig zijn om hun code geschikt te maken voor de deze versie. Het aantal updates is in de weken voor en na de nieuwe WordPress versie stukken hoger.

Installeer daarom eerst de updates voor plugins en thema’s voordat je WordPress gaat upgraden.

Sommige plugins zijn ook gekoppeld aan een specifieke WordPress versie. Dus het kan zijn dat je alle plugin updates al hebt geïnstalleerd maar je na het bijwerken van WordPress meteen weer plugin updates hebt.

Natuurlijk blijft de gouden tip om zo min mogelijk thema’s en plugins te installeren. Scheelt onderhoud, verhoogd de snelheid en verbeterd de veiligheid.

Kleine sites eerst

Heb je meerdere websites in beheer? Dan kan het interessant zijn om eerst de kleinste websites met het minste verkeer te upgraden naar de nieuwste WordPress versie. Mogelijke problemen die ontstaan kan je oplossen voordat je de grotere websites bijwerkt.

Moet je upgraden?

Ja, uiteindelijk zal je moeten upgraden. Al is het maar voor de nieuwste functionaliteit, snelheid en oplossingen voor bugs. Maar dit hoeft niet binnen een paar weken.

WordPress voorziet oude versies nog best lang van beveiligings updates. Houd er wel rekening mee dat thema’s of plugins kunnen eisen dat je een bepaalde WordPress versie hebt om deze te kunnen gebruiken.

Ik durf mijn website niet te upgraden?

Geen probleem. Als je bloemist of bakker bent snap ik dat je hier liever niet mee bezig bent. Op internet zijn genoeg bedrijven te vinden die dit eenmalig voor je kunnen doen of door middel van een onderhoudsabonnement. Je kan hiervoor ook contact met mij opnemen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.