WhatsApp groep om te zien wie er komt trainen bij atletiek

Atletiekvereniging Scorpio.Ik ben ruim 5 jaar Basis Baan Atletiek Trainer (afgekort BBAT) niveau 3 bij mijn atletiekvereniging Scorpio in Oosterhout. Op maandag en woensdag geef ik training aan een groep van ongeveer 20 atleten.

Ook heb ik al jaren een WhatsApp groep waar alle atleten lid van zijn. Dit is een makkelijk medium om berichten te versturen zoals wanneer de training niet door gaat i.v.m. hevige sneeuw of regen.

In dit blog lees je welke verbeteringen ik heb doorgevoerd om meer uit de WhatsApp groep te halen.

> Bekijk ook mijn andere blogs over WhatsApp

Verbetering 1 – welke onderdelen worden er gegeven

Met gemiddeld 12 atleten per training is het lastig iedereen tevreden te houden. Vooral als je training geeft aan een recreatieve groep waarin alle onderdelen worden aangeboden.

Atleten gaven soms aan een bepaald onderdeel echt niet leuk te vinden. Bijvoorbeeld horden of kogelstoten.

Om die reden maak ik al jaren de onderdelen per trainingsavond bekend. Iedere atleet weet zo van te voren wat voor training ik geef. Dat betekent wel dat atleten soms niet komen omdat ze horden vreselijk vinden. Maar dat is beter dan een atleet met tegenzin.

Verbetering 2 – ik vraag wie komt er trainen

Je geeft anders training aan 4 dan aan 14 atleten. Ik heb ook wel eens training moeten geven aan 25 atleten. Het is daarom fijn als trainer om te weten hoeveel er komen.

Om dat inzichtelijk te maken stel ik al jaren in de WhatsApp groep de vraag wie er komt trainen op bijvoorbeeld maandag 12 augustus. Een simpele “ja” of “nee” is voldoende.

Het resultaat was veel appjes. Soms met een hele onderbouwing waarom iemand niet kon komen trainen.

Als trainer kon ik zo proberen de mensen die niet kwamen over te halen wel te komen. Maar andere atleten in de groep deden dit ook.

Verbetering 3 – WhatsApp introduceerde polls

De atleten weten welke onderdelen ze doen op een avond en ik weet wie er komt. Toch zag ik door de hoeveelheid “ja” / “nee” / “ik kan niet” / “ik kom niet” / “ik haal het niet” berichten het bos niet meer.

Ik was daarom heel blij toen WhatsApp een paar jaar geleden de polls functionaliteit toevoegde. Voortaan was het voor atleten voldoende als ze per trainingsavond op “ja” of “nee” stemde. Dit scheelde soms wel 40 berichten per training met hetzelfde resultaat.

Ook de atleten vonden dit een stuk overzichtelijker.

WhatsApp groep gebruiken om te weten wie er komt trainen.
Bron: WhatsApp logo.

Verbetering 4 – Alleen opgeven als je komt is voldoende

Als ik heel eerlijk ben interesseert het mij als trainer alleen wie er komt trainen. Kom je niet trainen, om welke reden dan ook, jammer maar prima.

Daarnaast zocht ik ook nog naar een optimalisatie om niet 2 keer per week een poll aan de WhatsApp groep toe te moeten voegen.

Daarom heb ik sinds een aantal maanden de 2 polls per week samengevoegd tot 1. Een atleet kan per trainingsavond alleen nog maar op “Ja” drukken.

Sommige atleten gaven aan dat ze het wel jammer vonden dat de optie “nee” er niet meer was. Hierdoor was duidelijk wie er niet kwam. Maar dit was nooit 100% betrouwbaar omdat niet iedereen in de poll stemde. Dit kwam mede omdat ik altijd heb gezegd dat je het niet hoeft te vertellen als je niet komt.

Verbetering 5 – Training en aanmelding samengevoegd in poll

Ik vond dat het nog efficiënter kon. Daarom heb ik het trainingsschema en de mogelijkheid om je aan te melden samengevoegd tot 1 poll.

De titel van de poll is simpel “ik kom” met dan de volgende opties:

  1. Ma 12-08, hoog + spring
  2. Wo 14-08, trainen in het bos

Verbetering 6 – Poll vastzetten

Ik ben altijd opzoek naar verbeteringen en luister daarvoor ook naar mijn atleten. Die gaven aan dat ze soms toch nog terug moeten scrollen in de WhatsApp groep om de poll te kunnen vinden. Want in de groep wordt ook nog gekletst over wedstrijden, uitslagen en andere onderwerpen.

Een van mijn atleten stelde voor om de poll vast te zetten in WhatsApp. Hierdoor ontstaat er bovenin een knopje zodat je makkelijk naar de poll terug kan springen.

Dit werkt heel eenvoudig: gewoon je vinger ingedrukt houden op de poll of een andere chat en kiezen voor de optie “Vastzetten”. Vervolgens geef je aan hoelang het vastgezet moet worden.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.