Vraag:
Af en toe krijg ik van gebruikers de vraag of de wifi modems van KPN, Ziggo of een andere internetprovider prima zijn om te gebruiken voor wifi. Deze wifi modems worden ook wel modems, routers of modem/routers genoemd. Klanten krijgen deze gratis in bruikleen.
Antwoord:
Ja, in de basis zijn het prima apparaten voor de meeste huishoudens. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden en die bespreek ik hieronder.
1. Leeftijd van de wifi modem
Is jouw wifi modem al een jaar of 5 oud dan heeft deze mogelijk zijn beste tijd gehad. Misschien ervaar je dat zelf ook al doordat de snelheid niet optimaal is en dat je het apparaat vaker moet herstarten wegens internet problemen.
Een simpele oplossing is om contact op te nemen met jouw internet provider. In de meeste gevallen krijg je een nieuw wifi modem en stuur je de oude retour.
De techniek staat ook niet stil. Mogelijk biedt jouw iPad of Samsung smartphone de optie om veel sneller te internetten maar kan de wifi modem dat niet aan. Je valt dan altijd terug op de laagst haalbare snelheid. Immers een draadloos netwerk werkt op basis van een verzender en ontvanger.
2. Grootte van de woning
Houd er rekening mee dat de wifi modem van KPN of Ziggo een maximaal bereik heeft. In een klein huisje met houten vloeren en maar 1 verdieping zal het ontvangst overal top zijn. Maar woon je in een huis met 2 verdiepingen met gewapend beton dan zal het bereik snel belabberd worden.
Ik heb in diverse huizen gewoond en in het huidige huis met twee verdiepingen van beton heb ik op iedere verdieping een access point nodig.
3. Locatie van de wifi modem
Een wifi modem zend standaard in cirkels een wifi signaal uit. Vergelijk het met een steen in het water gooien, je krijgt dan van die rimpelingen. Hoe verder de rimpelingen gaan hoe minder duidelijk ze worden. Wifi netwerken werken op dezelfde manier, dus hoe verder hoe lager de snelheid.
Als de wifi modem in de hoek van de woning staat zal het bereik anders zijn dan wanneer deze in het midden van de huis staat. Maar die plek is meestal niet realistisch. Voor Ziggo klanten staat de modem in de buurt waar de COAX verbinding binnenkomt. Bij KPN klanten is dat waar de telefoonlijn of glasvezelkabel binnenkomt.
In steeds meer huizen komen deze verbindingen binnen in de meterkast. Mooi dan is de wifi modem weggewerkt, maar de meterkast is vaak tegen de buitenkant van de woning. Hierdoor is het bereik niet ideaal.
4. Hoeveel gebruikers heeft het draadloos wifi netwerk?
Natuurlijk maakt het een verschil of je met 1, 2 of 4 personen in huis woont. Houd er ook rekening mee dat laptops, computers, tablets en smartphones gebruikers zijn van internet. Jij bent eigenlijk niet de direct gebruiker maar een indirecte gebruiker. Of een bediener van het apparaat dat internet gebruikt.
Maar naast deze standaard gebruikers worden steeds meer huizen uitgerust met vaatwassers, rookmelders, tv’s, ovens, kookplaten etc die allemaal internet gebruiken. Onbewust gaat er zo veel data op en neer, allemaal door die wifi modem.
Het maakt daarom een verschil of je met 8 gebruikers of 20 gebruikers op het draadloos netwerk zit. Een wifi modem heeft bijvoorbeeld ook een limiet hoeveel gebruikers hij tegelijkertijd kan bedienen. Al hebben we het dan al snel over 20 of meer.
Een ander aandachtspunt is natuurlijk wat de gebruikers doen op het wifi netwerk. Slimme apparaten zoals vaatwassers en drogers wisselen data uit in de vorm van tekst. Dat kost niet zoveel. Maar ga je tegelijk streamen, downloaden en gamen? Dan kan het te druk worden op het draadloos netwerk waardoor jouw favoriete serie misschien begint te stotteren.
Het klinkt net of de wifi modem geen goed apparaat is?
Nee hoor, nogmaals, in de basis een prima apparaat maar wel een standaard apparaat. Dit voldoet niet altijd aan bovenstaande punten. Ik adviseer mensen altijd te beginnen met de wifi modem van hun provider. Bepaald dan of de dekking in huis voldoende is. Je hebt daar verschillende gratis testen voor zoals de Speedtest website of de Ubiquiti Wifiman app.
Als de resultaten prima zijn hoef je niets te doen.
Merk je toch minder bereik op zolder of achterin de woonkamer? Dan kan het de moeite zijn om een extra access point aan te sluiten. Deze zend dan opnieuw een draadloos netwerk uit. Sluit hier wel een netwerkkabel op aan zodat je een stabiele en snelle bron hebt.
Maak zeker geen gebruik van die goedkope repeaters die je tijdens acties of bij de Kruidvat kan kopen. Die sluit je makkelijk aan maar in de basis herhaald die het draadloos netwerk. Als je dit doet op een punt waar het al slecht is zal het nooit beter worden. Ik heb hiervoor ooit dit plaatje gemaakt.
Tim, gebruik jij de wifi modem van jouw internet provider?
Nee, de dekking die dit apparaat geeft vanuit mijn meterkast is niet goed genoeg. Mijn huis heeft dikke betonnen plafonds waardoor het bereik op de derde verdieping slecht is. Daarnaast reikt het draadloos netwerk ook niet tot aan de zithoek in mijn achtertuin.
Ik gebruik daarom de volgende producten (hardware):
- Ubiquiti Cloud Gateway router
- Ubiquiti Unifi 6 Lite access points
- De access points worden via een TP-Link POE switch voorzien van stroom
Op iedere verdieping heb ik een access point hangen die allemaal een eigen wifi netwerk uitzenden. Deze zijn via een netwerkkabel verbonden via de TP-Link switch met de Ubiquiti Cloud Gateway (ook wel UCG genoemd). Nadeel is wel dat je 500-600 euro kwijt bent met als groot voordeel dat je overal een stabiel en snel wifi netwerk hebt.
> Lees meer blogs over Ubiquiti
Nogmaals, test eerst het wifi modem van jouw internet provider uit voordat je nieuwe hardware aanschaft.